Over mijzelf

Mijn naam is Jolanda Legemaat, geboren in 1982 in Utrecht. Ik ben moeder van een zoon die is geboren in 2008.

6 jaar ben ik werkzaam geweest als activiteitenbegeleidster voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik heb veel gewerkt met volwassen mensen met autisme en moeilijk verstaanbaar gedrag. Sinds 2010 werk ik als activiteitenbegeleider/welzijnscoach op een gesloten psychogeriatrische  afdeling (ouderen met dementie) in een verpleeghuis. Ook uit dit werk haal ik veel plezier en voldoening en ik vind deze combinatie samen met een eigen counseling praktijk erg fijn.

De psyche van de mens heeft mij altijd gefascineerd en ik heb er in mijn leven al veel over gelezen. Ik vroeg mij dagelijks af; Hoe komt het toch dat zoveel mensen niet gelukkig zijn, hoe komt het dat mensen zo vaak een masker opzetten en hun eigen wensen en behoeftes wegcijferen? Hoe komt het dat mensen in een situatie blijven hangen die hen niet gelukkig maakt?

Het graag willen helpen van mensen zit mij in het bloed. Eind 2011 begon het bij mij te kriebelen om weer een opleiding te gaan volgen. Ik kwam uit op de opleiding OPC , Psychosociaal Counselor van Psychodidact. Deze opleiding sloot precies aan bij mijn vragen die ik had over de mens en ik ben er vol enthousiasme aan begonnen. Inmiddels heb ik de volledige opleiding in de zomer van 2016 afgerond.

Deze opleiding is vormgegeven op basis van de filosofie, kennis en kunde van Professor Doctor Gerard Egan, de Amerikaanse grondlegger van counseling. De opleiding voldoet aan de HBO eisen vastgesteld door Plato Universiteit in Leiden. Tevens is hij SNRO geaccrediteerd en erkend door de  NFG (Nederlandse Federatie Gezondheidszorg).  De Opleiding Psychosociaal Counselor (OPC) is in het Nederlandse (NLQF)  en Europese (EQF) kwalificatiekader op niveau 6 ingeschaald. Dit niveau is gelijk aan het niveau van bachelor.

Tijdens mijn opleiding ben ik online supportgever geweest bij stichting ES
es

(www.stichtinges.nl)

Naast mijn opleiding heb ik een cursus RET (Rationeel Emotieve Therapie) gevolgd en een cursus mindfulness gedaan.

ACT

Na mijn opleiding heb ik de ACT opleiding (Acceptance and Commitment Therapy) gevolgd en mag mezelf ACT therapeute noemen.

Door ACT leer je jouw psychologische flexibiliteit te versterken, waardoor je luchtiger in het leven kunt staan. In bovenstaande zeshoek staan de pijlers die staan voor de verschillende processen die gericht zijn op het ontwikkelen van deze kwaliteiten.

Kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke zaken uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol leven. Klik voor meer informatie op deze link.

 EMDR

Je kan in mijn praktijk ook terecht voor EMDR therapie. Ik heb de gecertificeerde opleiding EMDR bij het BIVT gevolgd. Ik mag mijzelf EMDR Master Practitioner noemen.  EMDR is een zeer effectieve behandelmethode voor mensen die een trauma/nare ervaring(en) of verlies te verwerken hebben. Mijn praktijk staat geregistreerd op www.emdr-therapeuten.nl.

Kijk onder het kopje EMDR therapie voor meer informatie.